Kovapor vagy Kovaföld

1 190 Ft
Adóval együtt

1190 Ft/kg

A kovaföld, mint hatóanyag mikroszkópikus egysejtű algák vázából képződik. Fő alkotórésze a SiO2, ami miatt irritáló hatása van a kártevőkre. A SiO2 pora apró üvegszilánkokhoz hasonlít, ami áthatol a kártevők testfelületén. Részben a légzőjáratokba kerül, részben felsérti a kártevők külső vázát. A kovaföldet bányásszák és feldolgozzák, így kerül forgalomba.

A kovaföld, mint hatóanyag általános felhasználási területe széleskörű:

Mennyiség

A fordulópont a madártetű atka elleni harcban!Kiszórtam a tyúkólba, a tyúkokra nem is raktam, és vártam. Másnap a tyúkól aljzatára vastagon felhordott kovapor tetején fekete szigetek voltak láthatók. Közelebbről megvizsgálva megállapítást nyert, hogy ezek elpusztult madártetű atkák ezrei. Van isten, lélegeztem fel, és azonnal beszórtam a tyúkól környékét is, a tojóládákat, meg amit csak értem, mindent, ahol a tyúkok megfordultak. Ugyanis 9 naponta új nemzedék kel ki a résekbe, repedésekbe rakott tojásokból, az meg volt dögivel. Rés, repedés és tetűtojás is bőven. Egy hónapig vártam, mire újra be mertem engedni a tyúkokat a helyükre. (Mint később gyakorlatot szerezve az ügyben, kiderült, teljesen fölösleges volt az óvatosság, pár órán belül elpusztulnak a szörnyecskék kovaporral érintkezve.)

Megszűnt a madáratka invázió.

Még két évig kellett figyelnem (májustól szeptemberig), hogy a résekből kelnek-e ki eldugott, áttelt tojásokból ilyen apró kis szörnyecskék. Nagy melegben, ha éppen elkoszolódott, nagyon felhígult ürülékkel a kovapor, akkor pár darabot még láttam feltűnni, aztán eltűnni a frissen kiszórt kovaportól. Az idei év az első, amikor hiába figyelem őket: nincsenek. Én azért nem hagyok fel a kovapor kiszórásával, mert jobb félni, mint megijedni. 

Miért jobb a kovapor kisgazdaságban, mint a vegyszerek?
Nincs mellékhatása, nem alakul ki rezisztencia (hozzászokik a rovar és hatástalan marad a szer egy idő után, mint ahogy a folyton alkalmazott vegyszerek szinte mindegyikénél bekövetkezik ez, csak idő kérdése), nincs élelmezés-egészségügyi várakozási ideje, tojás, hús a módszer alkalmazása esetén is korlátozás nélkül fogyasztható, ami a vegyszeres védekezésről nem  mondható el. Nem stresszeli a tyúkokat a kezelés: valahányszor vegyszerrel kellett lefújnom, csöpögtetnem, fürdetnem, stb. őket, szinte azonnal beszüntették például a tojástermelést bő három hétre, jó hónapra. Kovaporral meg a kipucolt tyúkólat szépen beterítettem jó 5 centiméter vastagon, sarkokra külön ügyelve, falrésekbe beverve, és ennyi. A jószág ugyan először idegenkedett bemenni a csupa szürkés-fehéres poros helyiségbe, de miután szelíden noszogatva betereltem őket, másnap már nem volt bajuk vele és a tojáshozam vagy a testtömeg-gyarapodás volumene  sem tört meg.